Ventilatietips voor een goede ventilatie

Ventilatietips

In Nederland brengen we 90% van de tijd in huis, op school of op het werk door. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de binnenlucht veel te wensen overlaat! Met als gevolg: concentratieverlies, hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan ogen en luchtwegen, allergie en astma. Ventilatie is essentieel voor de gezondheid! Helaas bestaan er over ventilatie veel misverstanden. Vandaar dat wij hier een aantal ventilatietips hebben verzameld.

Waarom is ventilatie belangrijk?

De belangrijkste redenen voor ventilatie zijn het afvoeren van vocht en CO2. Door uitademen, douchen, koken en wassen wordt in huis wel 20 liter vocht per dag geproduceerd! Daarnaast kan CO2 dat door mensen wordt uitgeademd zich in huis ophopen, wat kan leiden tot sufheid, concentratieverlies en hoofdpijnklachten. Bij onvoldoende ventilatie kunnen de concentraties CO2 en vocht in de lucht te hoog worden waardoor allerlei gezondheidsproblemen, schimmels, mijten en zelfs schade aan gebouwconstructies ontstaan.

10 ventilatietips voor een beter binnenklimaat

Hieronder zijn 10 ventilatietips te lezen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een goede ventilatie, voldoende verse lucht en een gezond binnenklimaat in huis.

  1. Voortdurende aanvoer van verse lucht in huis is belangrijk! Zorg daarom dat er voldoende ventilatieroosters of klepraampjes geopend zijn. Bij mechanische ventilatie en balansventilatie is het belangrijk dat het systeem niet uitgeschakeld wordt.
  2. Verse ventilatielucht moet zich goed huis kunnen verdelen. Let op dat er een kier van 1,5 cm onder de binnendeuren is te vinden waarlangs dit mogelijk is of zorg voor ventilatieroosters in de deuren.
  3. Wanneer er veel mensen aanwezig zijn en tijdens het douchen en koken is het belangrijk dat er extra wordt geventileerd om het extra geproduceerde CO2 en vocht af te kunnen voeren.
  4. Probeer de hoeveelheid vocht in huis te verminderen door de was buiten te laten drogen en met de deksels op de pannen te koken.
  5. Is er een geiser in huis voor warm tapwater? Zorg er dan voor dat deze een afvoer naar buiten heeft om schadelijke gassen in huis te voorkomen.
  6. Maak je gebruik van een open haard of een houtkachel voor de gezelligheid of als bijverwarming? Laat dan regelmatig je rookgasafvoer reinigen en zorg voor voldoende aanvoer van lucht om schadelijke stoffen zoals roet en het giftige koolmonoxide in huis te voorkomen!
  7. Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Dan is het belangrijk dat je ventilatiesysteem goed is ingeregeld om van voldoende aanvoer van verse lucht verzekerd te zijn.
  8. Laat een mechanische ventilatie of een balansventilatiesysteem elke 3-4 jaar volledig reinigen om te voorkomen dat vuil zich in het ventilatiesysteem kan ophopen en om capaciteitsverlies te voorkomen. Bij balansventilatie moeten daarnaast de filters 2 maal per jaar worden vervangen.
  9. Voorkom dat slechte isolatie of te zuinig stoken vochtproblemen en een ongezond binnenklimaat in huis veroorzaken.
  10. Rook niet in huis en gebruik bij het schilderen een oplosmiddelarme verf, zo voorkom je dat schadelijke stoffen binnenkomen.